Hospitality

Ik kom uit een groot gezin ik heb 7 broers en zussen. Wij moesten vroeger allemaal ons steentje bijdragen in het huishouden. Mijn taken bestonden uit afwassen of afdrogen of de tuin opruimen en het vuilnis aan de weg zetten.

Hospitality

13 augustus, 2015 at 8:12 PM

Ik kom uit een groot gezin: ik heb 7 broers en zussen. Wij moesten vroeger allemaal ons steentje bijdragen in het huishouden. Mijn taken bestonden uit afwassen of afdrogen of de tuin opruimen en het vuilnis aan de weg zetten. 

Onze opvoeding was streng en wij leerde al snel dat je respect moest hebben voor anderen en zeker voor de ouderen. Die sprak je netjes met “U” aan en je was beleeft tegen de anderen, oud en jong. In de bus stond je op voor iemand anders, je hield een deur open zodat je een ander en door kon laten maar ook vroeg je gerust eens of je iets voor de ander kon betekenen. Daarnaast deed je netjes je werk en je was op tijd, ging zeker niet eerder weg dan dat er was afgesproken en deed je vaak meer dan dat er van je gevraagd werd.

Deze houding was niet verkeerd terwijl ik best wel eens boos ben geweest op mijn vader of moeder omdat ik het persé niet eens was met dat wat zij mij probeerde bij te brengen. Want waarom moet ik altijd dit of dat doen… of ik mag ook nooit eens eerder weg om wat leuks te gaan doen met mijn vrienden…. En natuurlijk veel meer van dit soort commentaren.
Waarom denk ik nu dat deze houding niet verkeerd was? Nou gewoon omdat ik zag hoe anderen hierop reageerden. Zij gaven aan blij te zijn met wat ik voor hen deed. Of vonden het zeer vriendelijk van mij dat ik even de deur open hield voor hen. Ik ontving regelmatig complimentjes over mijn werk en mijn inzet. Terwijl ik het ondertussen heel normaal vond om te doen. Het is een levenshouding geworden en niet weg te denken onderdeel van mij.

Hoe anders zou het zijn als ik dit niet mee had gekregen in mijn opvoeding? Was ik dan uit school direct naar mijn kamer gegaan en plaatjes gaan draaien? Of met mijn vrienden op een hangplek terecht gekomen? Had ik mij misschien wel verzet tegen gezag of andere mensen? Had ik nou nooit eens de deur opengehouden voor iemand of opgestaan in de trein voor een ander? Ik kan dit niet met zekerheid zeggen maar als ik om mij heen kijk naar wat er nu tegenwoordig gebeurd, zou ik haast denken dat dit het geval zou zijn. Tegenwoordig zijn de mensen niet van nature geneigd om naar de ander om te zien en daar nog iets voor te doen. De mensen lijken meer geïndividualiseerd te zijn en alleen maar rekening met zichzelf te houden.

Nu hebben mensen in de schoonmaakbranche opnieuw een term bedacht voor dat wat ik hierboven beschrijf. Zij noemen dit ‘hospitality’. Het is natuurlijk in het Engels omdat het dan meer lijkt dan het is. Ik bedacht mij eerst dat ik op een goed moment eens zou kijken wat dit nieuwe fenomeen inhield. Het klinkt tenslotte goed.

Toen ik het nader onderzocht werd ik steeds een beetje bozer. Ik zal je proberen uit te leggen waarom. In eerste instantie moest ik ontdekken wat hospitality nu precies betekend. Dit is niet meer dan gastvrijheid. Dat klink mooi maar voor wie en wat en wanneer dan? Nou, de schoonmakers die steeds meer op de dag gaan schoonmaken op de kantoren die moesten meer gastvrij worden voor de bewoners van het pand. He wat gek, de schoonmakers zijn toch te gast bij de klant? Dus zou het meer voor de hand liggen dat de klant gastvrij wordt voor de schoonmaker, toch? Maar nee het geldt voor de schoonmaker. Waarbij direct wordt aangenomen dat de schoonmaker niet gastvrij zou zijn. En voor deze aanname bedenken zij een nieuwe cursus om aan de schoonmakers te leren wat gastvrijheid nu eigenlijk inhoud. O ja, natuurlijk zijn er horken die met een sigaret in hun mond een gesprek voor de entree van de klant aangaan met willekeurige voorbijgangers. Maar die staan niet symbool voor de rest toch? Wat er volgens mij is gebeurd is dat er zoveel beknibbeld is door opdrachtgevers en opdrachtnemers dat de gewoonste dingen verdwenen zijn uit de dienstverlening. En de gewoonste dingen zijn die dingen die ik in mijn opvoeding heb meegekregen. Nu worden met mooie termen en cursussen dat er weer in gebracht zodat de rekening weer meer onderbouwd kan worden. Terwijl het gewoon iets is wat er in zit of niet. Met de opvoeding mee gegeven of niet.  Naast dat ik denk dat basis-gastvrijheid vroeger meer aanwezig was dan nu, vraag ik mij af of de schoonmakermedewerkers genoeg tijd krijgen om zich zo te gedragen zoals wij eigenlijk met z’n allen willen. Of proberen wij iets in stand te houden wat er helemaal niet is?

Zeg het maar.

En btw als wij íets kunnen leren van Marokkanen en Turken is dat wel wat gastvrijheid inhoud en betekend.

Hartelijk groet,

Jan BakkerLabels: Huishouding Hospitality Gastvrijheid
Categorie: Hospitality

Please add a comment

U moet aangemeld zijn, om te kunnen reageren. Aanmelden »